pondělí 21. dubna 2014

Happy Easter! - Veselé Velikonoce!

Velikonoční zvyky a tradice v Česku
Když jsou obchody plné kraslic a velikonoční dekorace, víte s jistotou, že jsou Velikonoce za dveřmi.
Velikonoce ale nejsou jen o čokoládových zajících a malovaných vajíčkách, je to především čas tradic, zvyků a zábavy. V České republice se velikonoční tradice a zvyky stále dodržují, především na vesnicích. Každý region má své speciální tradice a zvyky, které se liší region od regionu.
Zde se můžete dočíst zajimavosti o velikonocích a tradicích.

  

 
Velikonoční vajíčka
Ručně malovaná či jinak zdobená vajíčka (kraslice) jsou jedním z nejdůležitějších symbolů českých Velikonoc. Dívky zdobí a malují vejce, která na Velikonoční pondělí rozdávají koledníkům.
Pomlázka
Dalším neodmyslitelným symbolem českých Velikonoc je proutěná velikonoční pomlázka. Mladé proutky symbolizují příchod jara a rozkvétání přírody a výprask pomlázkou má přinést dívkám zdraví a plodnost. Pomlázky byly používány po staletí a dodnes věříme, že výprask pomlázkou nám přinese zdraví a elán do nadcházejících měsíců.
Mláďata – jehňátko, kuře a králíček
Mláďata zvířat symbolizují jaro, probouzení přírody a nový život. V české republice není jehněčí maso příliš časté, místo toho se pečou perníkoví beránci, rozdávají čokoládoví zajíci a kuřátka.
Červená barva
Červená barva a další jasné velikonoční barvy jako oranžová, zelená a žlutá symbolizují zdraví, nový život, lásku, energii a radost, kterou přináší jaro. Pentličky v těchto barvách by měly zdobit každou velikonoční pomlázku a tyto barvy převládají na celé velikonoční vyzdobě.
Veselé velikonoce!


Žádné komentáře:

Okomentovat